צפון מזרח הגולן

את טיולנו פתחנו במרכז התיירות וואסט בצומת האמיר שקרויה כך עקב קירבה לארמונו המפואר של האמיר פע'ור,מוכרת יותר בשם צומת וואסט.
מרכז התיירות ישן שינה עמוקה בשעת בוקר מוקדמת זו , מזג האוויר קריר ומבטיח רכיבה מושלמת,ואנחנו שותים קפה שחור מהגזיה.
11 רוכבים יוצאים לדרך,רכיבה קצרה על הכביש מזרחה ופונים דרומה לדרך עפר המובילה לדרום מזרח לעבר חורבות הכפר מואייסה,הכפר עצמו אינו מרשים במיוחד אבל השם מואסייה מעיר משהו אצל כל חובב טבע ובמיוחד גיאולוגיה.

הגולן מחולק לתצורות בזלת של שכבות מזמנים שונים ,תצורת בזלת אשר נוצרה מלפני 370,000 שנה ועד מלפני 320,000 שנים ,קילוחים של לבה אשר בקעו מסדקים באדמה ומילאו בדרכם דרומה סדקים ואפיקים בקילוחים צרים וארוכים זוהו לראשונה באיזור הכפר מואייסה ולכן נקראת תצורת זרימה והתהוות זו של הבזלת ,בזלת מואייסה.

המשכנו דרומה עד אל מול הר בנטל ושם פנינו מזרחה להקפת ההר מבלי לטפס עליו ,בעליה עקפה אותנו להקת חזירי בר שגרמה להתרגשות ולקצת קנאה ...גם אנחנו רוצים לטפס מהר,וכמו שכבר כתבתי בעבר יש לי סיכוי...גם לי יש כרס קטנה,לעיתים לא מגולח,קופץ לכל שלולית בוץ כדי להתקרר,מחרחר בעליות ,מזיע ,מאובק ומסריח ברכיבות אז מה נשאר ?
רק להיות מהיר יותר.
גלשנו משולי הבנטל ורכבנו בין המטעים אל בית הקברות של הכפר מנצורה שהתקיים בסמוך עד מלחמת ששת הימים.
חלפנו בן מטעי התפוחים והגענו אל מאגר מרום גולן הידוע בשמו מאגר בנטל.
מאגר בנטל.

המאגר משמש למי השקיה לגידולים החקלאיים באיזור ,אוסף אליו מי גשמים ומים נוספים מגיעים בצינור מקידוח שמיר .
רכבנו צפונה משם תוך כדי הקפה של בריכות בר-און ובריכת באב אל הווא,שתי בריכות עונתיות שמחזיקות מים בחורף ובאביב ולעיתים גם אל תוך הקיץ.


משם חצינו את כביש 98 לכיוון שרידי חווארה,כרמי קיבוץ אלרום עד לקיבוץ עצמו שם התישבנו להפסקת ברוח הנעימה.
לאחר ההפסקה נכנסנו ליער אודם חלפנו על פני הר וגלשנו בירידה ארוכה בין עצי אלון אל הבור.





הבזלת הינה סלע חזק וקשה לבליה ,לכן מערות אינן תופעה נפוצה בגולן,אבל יש סיבות ותופעות אחרות.

ישנה הג'ובה ,התא המגמתי שבתוך כדור הארץ מעלה לחץ ומחפש מוצא דרך צינור ההזנה של הר הגעש שמעליו ,אך צינור זה נסתם בהתפרצות הקודמת ולכן מתרחשת התפוצצות שמעיפה את הר הגעש למעלה וכל השפוכת יורדת חזרה לשקע שנוצר וממלאה אותו ,מה שנשאר זהו שקע עם דפנות יחסית תלולות שבתוכו יש שברי אבנים שכיום מכוסים בצמחיה.
אתרים-ג'ובות ביער אודם והמפורסמת שבהן הג'ובה הגדולה.


ישנה הקלדרה ,התא המגמתי שתחת הר הגעש מתרוקן מתוכנו ,משקלו העצום של ההר גורם לקריסתו אל התא הריק ונוצר שקע שדפנותיו מתונות .
אתרים-בריכת רם.


וישנו הבור "שלנו",שכפי הנראה בזמן זרימת הלבה עמדה במקום ערימה גדולה של חומר רך שמתבלה במהירות יחסית לבזלת,הלבה עברה על פניו וכסתה את החומר הרך,עם השנים נתבלתה השכבה העליונה החלק העליון נחשף והתבלות החומר הרך היתה רק עניין של זמן .
אתרים-הבור ביער אודם,נמערה בנחל גילבון.

מפת המסלול





חברנו לדרך עפר רחבה שהובילה אותנו דרומה דרך שרידי הכפר גובי מיש עד לביר בלוט ,באר מים ששימשה את תושבי הכפר קלע ואולי גם וואסט.
עוד קצת דרומה וחצית כביש אחרונה שמעלה אותנו אל סוללת מאגר עורבים ,מאגר שמשמש גם הוא לחקלאות ,אוגר את מימיו באמצעות סכירת נחל עורבים ומקבל תוספת של מים חמים מקידוח שמיר ,קיוונו לזכות ברחצה במים החמים ,אך לא,הצינור לא זרם.
רכבנו לאורך הסוללה וירדנו אל גן אסף שהוקם לזכרו של אסף רז בן מושב שעל שבגולן.
אסף היה רכז נוער במועצה האיזורית גולן וכשרכב על אופנועו באחד מימי שישי כדי להיפגש עם חניכיו נהרג בהתנגשות עם רכב.
הגענו חזרה אל מתחם התיירות בוואסט שהתעורר בינתיים אך לא ברעש גדול ,בירה קרה היוותה סיום נאות לטיול.









תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

שביל האופניים של דרום הגולן

מבצע גרינברג-לא המקורי.

פריחות בחרמון